ArtescommunityART AS A VEHICLE FOR EDUCATION AND SOCIAL INCLUSION

Perspektívák Padovában

Művészeti innovatív módszerek és ifjúsági munka. Ez volt az egyik fókusza a Perspektívák elnevezésű projekt tanulmányútjának, amit az Erasmus+ KA1 ifjúsági munkások mobilitása program lett tehetővé az Artemisszió Alapítvány munkatársának. A hét napos Padovai tanulmányút során olyan szervezetek kerültek meglátogatásra, amelyek az Artemisszió Alapítványhoz hasonlóan, az interkulturális párbeszéd, a különböző kultúrák együttélésének témájában dolgoznak többek között művészeti eszközökkel. Padova civil életéből volt mit tanulni és volt mit inspirálódni.

A város apró civil szervezeteinek gyakori és jól működő összefogása nagy volumenű és sokszínű programokat is lehetővé tesz.

study visit2

Ennek az együttműködésnek remek példája a NEXT STOP elnevezésű kezdeményezés, ami egy városi közösségfejlesztő programsorozat, ami számos rendezvényt kínál a város több pontján áprilistól októberig hét szervezet összefogásának eredményeképp, ami valamiképp változtat az adott szomszédságokról kialakult képen. Az aktuális rendezvény amin részt vettem, a pályaudvar környékének multikulturális közegében értelmezett újra egy addig szürkén tátongó teret. Ezen a téren a CO+ és az Orto Sul Terrazzo szervezetek összefogásának eredményeképpen közösségi kertet alakítottak ki, ahol a virágágyásokban elhelyezett haszonnövények napi gondozásába a környéken lakókat vonták be. A program célja egyszerre az, hogy a környéken lakók megismerjék egymást és együttműködjenek, hogy a városi tér zöldebbé váljon, hogy a szomszédság érzékenyebbé váljon a ökológiai kérdések irányába és az is, hogy a létrejött emberi találkozások apropóján a közösségi élet is fellendüljön. Utóbbi célkitűzést a közösségi kert megnyitóján a téren bemutatott amatőr színházi előadás és beszélgetés hivatott megteremteni, illetve a programsorozat további részei ezt fogják erősíteni összművészeti eszközökkel. A további programok sokszínűségét a hét együttműködő civil szervezet adja. Lesznek gyerekprogramok, dráma foglalkozások és kozmetikai szerek ökologikus házi előállítását tanító foglalkozás is, attól függően, hogy épp melyik partnerszervezet a közreműködő fél.

study visit1

Tanulságos volt látni egyrészt, hogy a sok kisebb szervezet együttműködése hogyan hoz létre egy nagyobb társadalmi hatást úgy, hogy a befektetett munkamennyiség nem haladja meg egyik szervezet erejét sem. Ezen kívül létrejön az a fajta holisztikus szemlélete a projektnek, ahol egyesülnek az interkulturális, a közösségépítési, az urbanisztikai és az ökológiai szempontok.

Hasonlóan egy holisztikus szemléletre támaszkodik a Laboratorio Culturale I’M szervezet, akiknek nem csak mindennapi működésükben volt lehetőségem belelátni, de részt vettem az évente megrendezésre kerülő nagyszabású rendezvényükön is a 6 Gradi elnevezésű interkulturális fesztiválon. A szervezet Padova városán kívül egy 20 percre fekvő agglomerációs faluban található.

Az I’M célja az, hogy gyakorlati lehetőség biztosítson fiataloknak arra, hogy kipróbálhassák magukat különböző szakmákban, gyakorlati kompetenciákra tegyenek szert ezekben, illetve hogy saját kezdeményezéseiket megvalósíthassák. Minderre egy régi raktárépületben kerül sor, ahol tér különböző pontjain különböző műhelyek illetve munkacsoportok működnek. Van zenei alkotóműhelyük, designer csoport, ruhafelújító, varró műhelyük, asztalosműhelyük, kulturális programszervezői munkacsoport, kertészet, és még sok egyéb. A fiatalok munkaerő piaci integrációját és szakmai és művészeti látókörük szélesedését egyszerre célzó projekt nem korlátozza szellemi horizonthát sem a raktárépület falai közé. A nyitottságuk bizonyítéka széleskörű együttműködésük civil szervezetekkel, aminek legmeghatározóbb eseménye az évente megrendezésre kerülő 6 Gradi interkulturális fesztivál. A fesztivál keretein belül az több civil szervezet tart különböző kulturális, készségfejlesztő vagy szórakoztató programokat, sok műhely és koncert valósul meg. A rendezvény filozófiája, hogy ez a sokoldalú szervezet, ami rendkívül különböző embereket kapcsol egy közösségbe, a világ sokszínűségét is befogadja magába erre a hat napra, és saját programjait is bemutassa az érdeklődőknek.

Padova egyik különc szervezete szintén a legkülönbözőbb csoportok békés együttműködésén és együttélésén dolgozik. A Mimosa szervezet szociális munkásai rendkívül különböző fiatal célcsoportokkal dolgoznak, akik a társadalom legkiszolgáltatottabb rétegeiből kerülnek ki. Az elért fiatalok egy részét egy lakóközösségben egyesítik, a védelmük és a megfelelő szocializációjuk elősegítése érdekében. Egyrészt fiatalkorú prostituáltakat és szexuálisan kizsákmányolt lányokat segítenek, ezen kívül kísérő nélküli fiatalkorú menekülteket is fogadnak ugyanebben a házban, valamint javítóintézetből jövő, bírósági ítéletük utolsó fázisában lévő fiatalkorúakat is. A közös lakás kialakítása abból a felismerésből származik, hogy külön a lányoknak, és külön a fiúknak fenntartott lakások pont abból az aspektusból nem tudják segíteni a fiatalok szocializációját, amiben a legnagyobb problémákkal rendelkeznek, ami a gender kérdések és a nemek közötti kapcsolat kezelése. Az együttlakás során, ahol a szociális munkások természetesen jelen vannak, hogy mediálják a felmerülő problémákat, egy vegyes és sokféleségében erősségre találó megtartó közösség jön létre. Alkalmam volt egy kerti sütögetéssel összekötött találkozójukon részt venni, és megdöbbentő volt számomra a közösségi összetartás megtapasztalása.

Ezen kívül nem mellékesen Padova művészetébe életébe is bepillantást nyertem, ami szintén összefügg szociális, társadalmilag elkötelezett törekvésekkel. Alkalmam volt ellátogatni a Golena Gran Gala rendezvényre a Je Tem fesztiválon, ami egy alulról jövő kezdeményezés egy elhagyatott park bekapcsolására a város kulturális életébe. Itt többek között amatőr és félprofi cirkuszi cabaré várta a közönséget a koncertek és egyéb programok mellett több napon keresztül. Ugyanezekben a napokban a Padova Street Fesztivál keretében a belvárosban profi előadóművészek is ingyenes utcai előadásokkal szórakoztatták a közönséget és kapcsolatba kerültem a Radio Cooperativa szervezettel is, akik pedig a cirkuszművészeteket a társadalmi integráció elősegítésére használják (ahogy az Artemisszió Alapítványban mi is). A Radio Cooperativa az esti órákban – nevükhöz híven – egy lokális rádióállomást is működtetnek, amelyben egy interjút is készítettek velem az Artemisszió munkájáról.
Remélem hasznos együttműködések jönnek létre a jövőben a megismert szervezetekkel, de új inspirációt és szakmai tanulságokat mindenképpen tartogatott a padovai civil életbe való elmerülés.

Szabó Márton

Add a comment

You must be logged in to comment.