ArtescommunityART AS A VEHICLE FOR EDUCATION AND SOCIAL INCLUSION

energetizáló játékok

Home Forums FÓRUM energetizáló játékok

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 20 total)
Author Posts
Author Posts

admin

said

Kedves látogatók!

Ahogy azt az ARTES műhelyeken megbeszéltük, nyitok egy fórumot, ahol megoszthatunk egymással olyan játékokat, amik segítségével elkezdhetünk egy csoport folyamatot, erősíthetjük a koncentrációt, vagy éppen csak jó hangulatban kezdünk hozzá a közös tevékenységnek. Ha van tapasztalatotok az adott játékról, kipróbáltátok és működött, vagy nagyon nem, osszátok meg! Ha eszetekbe jut egy másik verzió vagy egy teljesen más feladat, ne habozzatok leírni!

7 September 2015 at 11:22

admin

said

Ujjelkapós

csoport létszám: gyakorlatilag bármekkora
nehézség: könnyű
eszközigény: nincs

Mindenki felemeli a jobb kezét váll magasságig oldalt, és a tenyerét kifeszítve lefelé fordítja. A bal kezét is felemeli kicsit, mutatóujjával felfelé mutat. Most az emberek elhelyezkednek egy körben úgy, hogy mindenki kifeszített tenyere közepére mutasson a szomszéd mutatóujja.A kör közepén áll a játék irányítója, aki kiadhatja az instrukciót: Most! – ekkor egyrészt el kell kapni a szomszéd mutatóujját, másrészt a sajátot mielőbb lefelé húzni, hogy ne legyen elkapva. Nehezítés: nem csak “Most”-ot mond a kör közepén álló, hanem “Stop!”-ot is kiálthat, amire nem szabad megmozdulni.

7 September 2015 at 12:40

admin

said

Lepedő megfordítás

csoport létszám: 7-15 fő, a lepedő méretétől függően (szimpla/dupla)
nehézség:közepes
eszközigény:lepedő vagy akkora méretű anyag

A csoport minden tagjának rá kell állnia a lepedőre és megfordítani azt. Szabhatunk időkorlátot is, nehezíthetjük azzal, hogy a tagoknak csendben kell maradniuk, csak a stratégiázásra szánt időben beszélgethetnek.

7 September 2015 at 16:04

admin

said

Dobolós

csoport létszám: gyakorlatilag bármekkora (20 fölött érdemes két kört létrehozni)
nehézség: könnyű
eszközigény: nincs

A csoporttagok körben ülnek, kezeiket az asztalon nyugtatják, mindenki keresztbe teszi a kezét a szomszédja kezén. Azonos ritmusban kell sorban dobolni az asztalon, ha valaki kettőt dobol, akkor megfordul az irány. Aki elfelejt csapni vagy rossz irányba megy tovább, kiesik azzal a kezével, amivel elhibázta a sort. Ha valakinek a két keze egymás mellé kerül, akkor kereszteznie kell valamelyik szomszédjával.

7 September 2015 at 16:08

admin

said

Gyümölcssaláta

csoport létszám: max 16-20 fő
nehézség: könnyű
eszközigény: székek, eggyel kevesebb, mint ahányan részt vesznek

A gyümölcssaláta egy laza és vicces ismerkedő játék: a résztvevők mind egy körben, székeken ülnek kivéve egy valakit, aki középen áll. Az első körben a játékvezető van középen és a résztvevőkre gyümölcsneveket oszt (összesen 3 gyümölcsnevet sorban oszt ki a – alma, narancs, körte, alma, narancs, körte…). Ezután a játékvezető mond egy gyümölcsnevet (pl: alma), erre a résztvevők közül azok, akikre az almát osztotta felállnak és helyet cserélnek, új helyet keresnek maguknak, beleértve a középen állót is. Aki a leglassabb, annak nem jut szék, ő kerül középre.

Néhány kör után új szabályt vezethetünk be. Tulajdonságokat, saját jellemzőket, tapasztalatokat mond a középen álló, és azok cserélnek/ keresnek új helyet, akikre az adott állítás igaz (pl: „azok, akik nem abban az országban születtek, ahol most élnek”).

  • This reply was modified 6 years, 9 months ago by admin.
  • This reply was modified 6 years, 9 months ago by admin.
7 September 2015 at 16:13

admin

said

Sheriff névtanulós/kategóriás

csoport létszám: min. 7 ember
nehézség: könnyű
eszközigény: nincs

Körben állnak a résztvevők, egy ember áll középen. A középen álló rámutat/ “rálő” valakire, akinek le kell guggolnia. A leguggoló két oldalán lévő két ember “egymásra lő”, azaz kimondják egymás nevét. Az nyer, aki előbb mondja a másikét.
Ha a csoportnak már nincs szüksége a nevek gyakorlására, használhatjuk ezt a formát bemelegítésre. A kör közepén álló ekkor egy kategóriát mond, a két egymásra lövő pedig ebben a kategóriában valami konkrétumot. Például: a középen lévő ember azt mondja “Sajt!”, akkor a két versengő mondhatja, hogy trappista, mozzarella vagy pápusztai.

15 September 2015 at 13:43

admin

said

– Óriásos Fogócska, (gyerekeknek főleg) Az óriás a fogó, a többiek manók. Az óriás meg akarja enni a manókat, olyan buta, hogy nem tudja felfogni a szeretetet. Ha tehát a manók megölelik egymást, akkor „házban” vannak, de ölelni max 5 mpercig lehet. Akit mégis elkap az óriás azt beviszi a barlangjába (pl. 3 szék a sarokban), ahol csak 3 hely van, így aki legrégebben van bent az a 4. manó behozatalánál kiszabadul.

15 September 2015 at 14:05

admin

said

Visszahúzódó karok. 2 sorban felállunk egymással szemben. Az első átfut középen egyenletes tempóban, mindenki középen hadonászik, de amikor odaér akkor pont visszahúzza a kezét. Nyitott szemmel jó. Beáll a sor végére és jöhet a következő, mindenki menjen egyszer. Bizalomjáték.
Éljenzés. 2 sorban felállunk egymással szemben. Az első átfut középen egyenletes tempóban, és mindenki éljenzi őt. Beáll a sor végére és jöhet a következő, mindenki menjen egyszer. Sikerélmény. Csapatépítő.

15 September 2015 at 14:10

admin

said

Dől, visszadönt. Min. 4en max 8 an körbeállnak valakit, az elkezd dőlni egy irányba, a többiek visszadöntik, fontos, hogy ne lépjen el, hanem összezárt lábbal maradjon a kör közepén csukott szemmel. (elöl összekulcsolt kézzel) Bizalom.

15 September 2015 at 14:11

admin

said

Székfoglaló – annyi szék ahány ember, de valaki sétál (játékvezető), lassan, egyenletesen az üres székhez. A csapatnak együtt meg kell akadályoznia, hogy leüljön, úgy hogy átülnek székről székre.

15 September 2015 at 14:13

admin

said

Sámson és Delila: – 2 csapatot alakítunk ki. A játék lényege megegyezik a kő-papír olló játékkal, csak csapatos. Sámson erősebb, mint az oroszlán, az oroszlán erősebb, mint Delila, Delila erősebb, mint Sámson. Mindkét csapat (úgy, hogy a másik csapat ne lássa) közösen megegyezik, abban, hogy melyik szereplőt fogják mutatni. (Delilia jele a szoknyáját illegető nő képe, Sámsoné a kezét csípőre tevő mellét kidüllesztő hősé, az oroszlán pedig a mancsait felemve támadó harapó oroszlán). Felállnak egymással szemben egy vonalba a csapatok és mire a játékvezető 3-at számol bemutatják a választott figurát (mindenki egyszerre, csapatonként ugyanazt) majd aki győzött, üldözőbe veszi a veszteseket. Ha az üldözöttek elérik a pár méterre kijelölt „házat”, megmenekültek, ha a támadóknak sikerült megérinteniük valamelyiküket, akkor azok átállnak a másik csapatába.

15 September 2015 at 14:24

admin

said

Walkie-talkie

1. Körben állunk, mindenki fölemeli a jobb kezét, hogy az jól látható legyen. A csapatvezető elindítja a névkört, ránéz valakire és az ő nevét mondja. Akinek már elhangzott a neve, az leengedi a jobb kezét, majd ő is mond egy nevet. A jobb kéz állása segít abban, hogy ki volt már és ki nem. Nagyon fontos, hogy megjegyezzük azt az egy nevet, amit mondtunk, mert ha végigértünk, akkor újraindul a kör. Egyre gyorsabban kell visszaismételni az elhangzott neveket az adott sorrendben.
2. Ugyanúgy indul, mint az előző, csak itt nem valakinek a nevét mondjuk, hanem elindulunk és a háta mögé állunk. Itt is a csapatvezető kezdi és valaki háta mögé áll, majd ő is elindul és így tovább. Itt is feltett jobb kézzel kezdjük a játékot és csak az engedi le, akinek már álltak a háta mögé. Ha végigért a kör, újrakezdjük: először gyors lépésben, majd lehet futásban is. Nagyon kell koncentrálni, hogy kinek is álltál a háta mögé és ő hol is áll, mert a helyek a körön belül folyton változnak.

Ha jól megy külön-külön mindkettő, akkor lehet egyszerre játszani a két változatot. A vezető indítja a neves és a hát mögé állós kört is.

15 September 2015 at 16:35

admin

said

4 áll

Mindenki üljön körbe. Bármely pillanatban 4 személy állhat, és egy ember egyfolytában legfeljebb 10 másodpercig maradhat állva. Az emberek nem kommunikálhatnak egymással, de mindenkinek figyelni kell, és mindenki felelős azért, hogy egyszerre 4 ember álljon, se több, se kevesebb. Általában pár percbe telik, amíg a csoport rájön a játék lényegére, utána jó ritmusban fognak felállni, leülni, és együtt dolgozni.

15 September 2015 at 16:36

admin

said

Alsó-felső barát

A résztvevők elkezdenek a térben mozogni, sétálni kényelmes tempóban és a játékvezető instrukciójára mindig keresnek maguknak egy párt. Az instrukciótól függően (alsó barát – sima alsó pacsi, felső barát – két tenyérrel magasan pacsi, hátsó barát – hátuk mögött pacsi, fejős tehén – egymás kezének megfejése, motor – a másik kezét mint kormányt használják stb.) a párjukkal összetalálkoznak és a megfelelő mozdulatot csinálják. Fontos, hogy jegyezzék meg az adott instrukcióhoz tartozó ’barátjukat’, hiszen az összes kategória elhangzása után a játékvezető már random módon említi a különböző kategóriákat és ilyenkor a játékosoknak az a feladata, hogy megkeressék az adott ’barátjukat’.

15 September 2015 at 16:37

admin

said

Fogj kéket!

A játékvezető azt mondja: Fogj kéket! Erre mindenkinek villámgyorsan kell keresni valami kéket és megérinteni azt. Az instrukció lehet bármi, jó, ha változatos: fogj meg valakit, aki szoknyát/szemüveget/csíkosat visel, fogj meg valakit, aki télen született stb. Ha ez már jól megy, variálhatjuk, nehezíthetjük a játékot azzal, hogy különböző testrészeinkkel kell megérinteni az adott dolgot, pl. Fogj meg valamit az orroddal/bal könyököddel/mindkét talpaddal, ami meleg!

15 September 2015 at 16:41
Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 20 total)

You must be logged in to reply to this topic.